„Portița” pe care Guvernul Spaniei i-o deschide lui Puigdemont. Măsura pe care ar putea-o lua liderul Cataloniei pentru ca Rajoy să nu activeze articolul 155

„Portița pe care Guvernul Spaniei i-o deschide lui Puigdemont. Măsura pe care ar putea-o lua liderul Cataloniei pentru ca Rajoy să nu activeze articolul 155
Publicat: 18/10/2017, 16:23

Totuși, surse guvernamentale citate de El Pais au dat asigurări că Guvernul ar putea considera ca alternativă situația în care Puigdemont ar convoca alegeri, fără, însă, a confirma efectiv că a declarat independența Cataloniei.

Totul este gata pentru ca Rajoy să-și convoace miniștrii, în condițiile în care termenul expiră joia aceasta. Oricum ar fi, activarea articolului 155 din Constituția Spaniei nu este automată. Dimpotrivă, formalitățile necesare pentru aprobarea sa în Senat ar putea dura mai multe zile, în funcție de viteza cu care Rajoy va gestiona procesul. Această situație deschide fereastra oportunităților pentru ca Puigdemont să convoace alegeri, în contextul situației sale dificile și al tensiunilor interne.

Partidele privesc acest avans electoral ca pe cea mai bună soluție a conflictului instituțional dintre Guvern și Generalitate. Totuși, au mai precizat sursele citate, Puigdemont va evita activarea articolului 155 doar convocând alegeri care să nu fie însoțite de confirmarea că ar declara independența Cataloniei, iar alegerile trebuie să fie unele autonome normale.

Cum regiunea nu are o legislație electorală proprie, convocarea scrutinului autonom catalan s-ar face printr-o lege organică ce ține de Regimul Electoral General, pentru care ar trebui îndeplinite câteva norme clar stabilite. Dacă Puigdemont va decide să cheme oamenii la vot, conform termenelor stabilite prin această reglementare și dacă își dorește ca alegerile să aibă loc anul acesta, înaintea sărbătorilor de Crăciun, demersul ar trebui inițiat cel târziu miercurea viitoare, 25 octombrie, întrucât e nevoie ca între convocare și scrutinul propriu-zis să fie minimum 54 de zile.

Dacă se întâmplă acest lucru, în Catalonia vor avea loc alegeri pe 17 decembrie. În orice caz, Guvernul continuă să vehiculeze măsurile ultimative derivate din articolul 155 din Constituția spaniolă.

Tot miercuri,Guvernul Spaniei a lansat un apel către liderul catalan Carles Puigdemont să acționeze „cu grijă” privind independența regiunii și a reiterat avertizarea privind activarea Articolului 155 din Constituția Spaniei, prin care va fi anulată autonomia guvernului Cataloniei, relatează Reuters.

„Îi cer lui Puigdemont să acționeze cu grijă, într-un mod echilibrat, pentru a pune mai întâi interesele tuturor cetățenilor, atât cei spanioli, cât și cei catalani”, a spus premierul Mariano Rajoy.

Liderul guvernului central de la Madrid a transmis că va acționa cu prudență și echilibru, iar aplicarea Articolului 155 din Constituție va fi o măsură de ultimă instanță, „o decizie pe care guvernul nu ar vrea să o ia, dar ar putea fi forțat”.

Rajoy a transmis că suspendarea autonomiei Cataloniei nu va rezolva problemele, fiind semnul unei „erori grave” și „eșecul politicii și a dialogului”, iar implementarea efectivă a măsurii va fi dificilă.

Vicepremierul Soraya Seenz de Santamaria a avut o poziție mai categorică și a transmis că Spania va continua demersurile pentru suspendarea autonomiei Cataloniei dacă liderul regional Carles Puigdemont va confirma proclamarea independenței.

Marți, Executivul Cataloniei a transmis că nu renunță la cauza pentru independență și va oferi același răspuns către guvernul central de la Madrid, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al guvernului, Jordi Turull, după decizia Curții Constituționale privind invalidarea legii referendumului.

„Joi, nu vom oferi ceva diferit față de ce am transmis luni. Nu sunt surprins de decizia Curții. S-au mișcat rapid, nu? Ne confruntăm cu o putere executivă a statului care folosește ramura judiciară pentru a bloca legislativul. Organizarea unui referendum nu este o infracțiune, pentru că a fost decisă de către Congres. Dar nu vom rămâne în contemplare pentru a urmări cum sunt ocupate instituțiile catalane. Pentru guvern, obiectivul referendumului din 1 octombrie este irevocabil, iar renunțarea nu face parte din scenariile noastre”, a spus Turull.

Legea adoptată în luna septembrie de către Parlamentul regional al Cataloniei privind organizarea unui referendum de independență nu respectă Constituția Spaniei, a anunțat marți Curtea Constituțională.

Decizia judecătorilor a fost unanimă, întrucât „legea depășește puterile statului în materie de consultări sau referendum și încalcă, printre alte principii constituționale, supremația Constituției, suveranitatea națională și unitatea indisolubilă a Spaniei”.

Constituția spaniolă prevede că țara este indivizibilă. Potrivit Articolului 155 din Constituția Spaniei, autoritățile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunțe la intențiile de independență.

Vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a anunțat că liderul catalan Carles Puigdemont are timp până joi să renunțe la proclamarea independenței Cataloniei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată